Szőke Pincészet logo

A Szőke Pincészet által gyártott borokat és a honlap tartalmát csak nagykorúaknak ajánljuk.

Cégünk felelősen végez marketing és promóciós aktivitásokat, ennek értelmében a honlap minden látogatójának a törvényileg előírt alkoholfogyasztási korhatár felett kell lennie.

Elmúltam 18 éves
NEM múltam el 18 éves

Szőke Pincészet

Cégünk, a Halasi Borászati Kft. – Szőke Pincészet Kiskunhalas város szívében található. 1996-ban egy leáldozóban lévő borászat telephelyén ragadtuk meg a lehetőséget, hogy egy új, Kiskunhalashoz méltó pincészetet hozzunk létre. Ezek után egy gyökeres arculatváltás következett, mind a Halasi bor, mind pedig a Halasi szőlész – borász légkör akkori állásához képest. Megszületett a Szőke Pincészet, és vele a mára már nemzetközi, és hazai szinten egyaránt elismert Kiskunhalason és környékén megtermelt szőlőből készített borok.

A környéken lévő szőlőterületeket a borvidék laza, humuszban gazdag homokos talaja és a magas napsütéses órák száma biztosítja a jó termésről, kedvez az íz-, és zamatanyagok kialakulásának.

A borok előállítása és kezelése során szigorú elvárásokat teremtettünk magunknak, amelynek munkatársaink lelkiismeretes, alapos szakmai munkával felelnek meg. Az erős konkurenciaharc cégünket új, innovatív megoldások bevezetésére inspirálta, mint az irányított erjesztés, a legkorszerűbb palackozó berendezés beüzemelése, illetve a minőség érdekében fontosnak tartottunk saját szőlőültetvények telepítését. Pincénkre jellemző egyedi reduktív technológia szigorú betartása mellett igyekszünk boraink egyéni jellegzetességét megtartani.

Folyamatos fejlődés

Az elmúlt években a Halasi borral igyekeztünk minél nagyobb teret nyerni Magyarországon és külföldön. Számos nagyobb volumenű beruházást hajtottunk végre, piacaink folyamatosan bővülnek.

Az indulást követő évben a vevőkörre jellemző volt a sok kis vevő jelenléte, akik rendszeresen, heti gyakorisággal vásároltak a cég telephelyén. Beruházásainkat az aktuális pályázatok megnyerésével, hitellel és saját erővel sikerült megvalósítani. Ennek következményeként egy olyan borászati üzemet hoztunk létre, melynek borai a szakmailag is elismert Régiós borversenyeken is sikerrel szerepelnek, számos arany, ezüst és bronz helyezést tudhatunk magunkénak, és emellett az Agrárkamara által elismert „Top 10” tagjai is lehettünk. 2002-ben a Régiós borversenyen a Kiskunhalasi Kékfrankos a régió legjobb bora lett, amellyel a Vándordíjat is megnyertük. Az elmúlt évek borversenyein is kiemelt helyezéseket, arany, ezüst és bronz fokozatokat hozhattunk haza.

Értékesítési csatornáinkat hazai piacokon belül Raiker, Coop – hálózatok, jövedéki nagykereskedelmi láncok és kiskereskedelmi egységek alkotják.

Export piacaink főleg Lengyelország, Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, de alkalmanként Orosz piacra is értékesítünk.

Kiskunhalas környékéhez, a pincéhez tartozó szőlőterület több, mint 300 ha. Pincészetünkben meg volt az igény, hogy saját termesztésű szőlőből készült borokkal is jelen legyünk, így 2000-ben megindult egy 50 ha nagyságú szőlőterület telepítése, amit az óta közel 100 ha szőlőterületre fejlesztettünk fel. Az elmúlt évek szőlőrekonstrukciós munkálatai nyomán idősebb fajtáink újításon, váltáson estek át. Ennek eredményeként mára a szőlőtermesztésre maximális behatással vagyunk, és egy jó feldolgozási technológiával ötvözve még szebb borokkal tudunk szolgálni a borszeretőknek.

Szőlőfajtáink:

 • Chardonnay
 • Cserszegi fűszeres
 • Szürkebarát
 • Generosa
 • Irsai Olivér
 • Zöld Veltelíni
 • Pinot Noir
 • Kékfrankos
 • Zweigelt
 • Cabernet Franc
 • Cabernet Sauvignon

Technológia

Borászatunkra jellemző, az egyedi reduktív technológia, emellett a klasszikus technológiát is alkalmazzuk. A múltban számos beruházást valósítottunk meg, melyek elősegítik a boraink minél kíméletesebb, biztonságosabb eltartását, érlelését. A mára meglévő eszközök műszaki, technológiai színvonala lehetővé teszik a az elvárásoknak megfelelő magas színvonalú termelést.

1996-tól az akkor lerobbant borászati üzemet mára egy 30.000 hl-es bortároló térre fejlesztettük fel. A klasszikus cementhordós tárolóterünket mára egyre inkább a saválló acéltartályok váltják fel, így biztonságosan, erjedésmentesen tárolható a bor. A fahordós tároló terünk mára 3.300 hl-es lett, a saválló acél tartályok kapacitása folyamatosan növekszik. 2007-től boraink Barrique eljárással való kezelésére is van lehetőség, amit 14 db speciálisan kezelt és felügyelt Barrique hordóink tesznek lehetővé.

Mivel kezdetben az üzem csak bor tárolására volt képes, meg kellett építeni egy feldolgozó, erjesztő üzemet. 1996-1997-ben pályázat segítségével megépítettünk egy olyan feldolgozót, ami a 25 tonnás hídmérlegtől, a feldolgozáson át az erjesztőtérig képes volt kielégíteni a igényeinket. A jelenlegi állás szerint ez tartalmaz 2 db csigás saválló acél fogadógaratot, szintén saválló bogyózóval, amely mellett 2 db korszerű pneumatikus-, 1 db folyamatos szőlőprés dolgozik. Ezek 21 db köpenyhűtéses erjesztő tartállyal egészülnek ki, melyek biztosítják a megfelelő hőmérsékletű erjedési folyamatot. Az egyedi erjesztők úgy lettek kialakítva, hogy vörösbor erjesztésnél a leendő törkölysapka 100–120 cm–nél ne legyen vastagabb, így a kék szőlő színanyagainak kinyerés (maceráció) a legmegfelelőbb mértékben valósul meg. Nagy hangsúlyt fektetünk a kíméletes feldolgozásra, ezért a meglévő PADOVÁN kovaföldszűrő mellé üzembe helyeztünk egy CADALPE kovaföldszűrőt, 2 db gyertyás szűrőt, és egy steril EK lapszűrőt is, mely ugyancsak boraink megfelelő stabilitását eredményezi.

Palackozó üzemünk mára egy modern 2000 palack/órás CHLIFOM palackozó gépsorral is kibővült, amely meleg-steril töltésre is alkalmas. Ezzel biztosítva a palackban lévő bornak megfelelő stabilitást