Szőke Pincészet logo

A Szőke Pincészet által gyártott borokat és a honlap tartalmát csak nagykorúaknak ajánljuk.

Cégünk felelősen végez marketing és promóciós aktivitásokat, ennek értelmében a honlap minden látogatójának a törvényileg előírt alkoholfogyasztási korhatár felett kell lennie.

Elmúltam 18 éves
NEM múltam el 18 éves

Idén a Katona István Emlékdíjat Szőke Sándor kapta

A Magyar Borok Háza Alapítvány idén Szőke Sándornak ítélte az emlékdíjat.
Idén a Katona István Emlékdíjat Szőke Sándor kapta

A Magyar Borok Háza Alapítvány egy évtizede alapított díjat a városunkban is nagy tiszteletnek örvendő, és általunk is nagyra becsült kolléga, Katona István emlékére.

Katona István egyike volt azon szakembereknek, akik a kimagasló kutatómunka eredményeit, saját elméleti tudását a Kiskunhalasi Állami Gazdaság vezetőjeként hatékonyan tudta használni a gyakorlatba. A rendszerváltás után ötletadója és alapítója volt a szőlészeket és borászatokat egyesítő legnagyobb hazai egyesülésnek, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének.

A létrehozott emlékdíjat minden évben két szakembernek adják át, akik a munkásságuk során a magyar szőlő- és bor ágazatot segítették. Egy olyan személy, aki a szakmai, tudományos munkában ért el kimagasló eredményt, valamint egy kolléga, aki a szőlész- borász szakmát gyakorolja kiemelkedően.

Dr. Kerényi Zoltán a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Borkémiai Osztályának tudományos munkatársa az oktatói és tudományos munkáért vehette át az elismerést.

A termelői és szervezeti kategóriában Szőke Sándor, Szőke Pincészet ügyvezetője és tulajdonosa érdemelte ki az országos elismerést. A díjat oda ítélő bizottság figyelembe vette, hogy a díjazott a borászati szakközép iskola után a budafoki VOSZK borászatánál, majd szülővárosába hazatérve az Imrehegyi Borászatnál kiemelkedő szakmai munkát végzett. Imrehegyen 20 éven keresztül volt a borászat ügyvezetője, majd saját céget alapított Kiskunhalason. Szakmai munkáját számtalan elismerés övezte, melyek mellett közösségszervező és közéleti munkára is nagy hangsúlyt fektetett.

Mai napig a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetségének alelnöke, a Duna-borrégió Szőlészek és Borászok Egyesületének elnöke, a Halasi Hegyközség elnöke, a Kunsági Borvidék igazgató választmányának tagja, a Kiskunhalas Városért Közalapítvány Kuratóriumának elnöke, a Kiskunhalasi Borrend alapító tagja és kancellárja, továbbá a Kiskunhalasi Rotary Klub alapító tagja és 2. elnöke.

2004-ben megkapta a Kocsis Pál díjat, 2012-ben a ProVino érdemrendet, 2007-ben Kiskunhalas Év vállalkozója díjat, illetve két alkalommal, 2012-ben és 2022-ben kapott miniszteri elismerő oklevelet

Szőke Sándornak hatalmas megtiszteltetés a díj, mivel Katona Istvánnal jó személyes viszonyt ápoltak, ismeretségük során ő is sokat tanult a szakmai kiválóságtól.

Videós beszámoló a Halas TV-ből: