Szőke Pincészet logo

A Szőke Pincészet által gyártott borokat és a honlap tartalmát csak nagykorúaknak ajánljuk.

Cégünk felelősen végez marketing és promóciós aktivitásokat, ennek értelmében a honlap minden látogatójának a törvényileg előírt alkoholfogyasztási korhatár felett kell lennie.

Elmúltam 18 éves
NEM múltam el 18 éves

A környezetvédelem jegyében

A 40. Halasi Szüreti Fesztiválon résztvevő vendégeink a korábban bemutatott üvegpoharainkon túl igény szerint PLA anyagból készült pohárban is fogyaszthatják borainkat.
A környezetvédelem jegyében

Bemutatkozik egyik kedvelt alapanyagunk a PLA

Megújuló, növényi anyagok

A politejsav (Polylactic acid, PLA) biológiai úton lebontható, hőre lágyuló anyag, melyet elsősorban magas keményítőtartalmú gabonafélékből lehet előállítani. Bizonyos nyersanyaggyártók (pl. a NatureWorks) szem előtt tartják, hogy a gyártásra használt kukorica ne étkezésre alkalmas növény legyen, tehát ne „vegye el” az embertől az ételt. Továbbá arra is figyelnek, hogy a termesztés során minimális legyen a vegyszerezés, műtrágyázás és vízfelhasználás. Kutatják még a további környezetbarát megoldások, pl. a szén-dioxidból, illetve metánból történő előállítás lehetőségét is.

Számtalan felhasználási lehetőség

A PLA a környezetbarát vendéglátás egyik legfőbb alapanyaga. Könnyű, erős, átlátszó és 40 Celsius fokig hőálló. Találkozhat vele többek közt a fogyasztó pohár, tál, doboz vagy szívószál formájában. A meleg italokhoz és ételekhez megoldás a CPLA (Polylactide Aliphatic Copolymer) néven ismert 90 Celsius fokig hőálló, kristályosított PLA.

Kisebb ökolábnyom

Használata mellett érvként szól, hogy előállításához és lebomlásához szükséges energia felhasználás mennyisége lényegesen kevesebb, mint a hagyományos műanyagok esetében. A lebontás a hagyományos szóhasználat szerint a komposztálás, ami lehetővé teszi a felhasználást követően az újrahasznosítást. Éppen ennek a tulajdonságának köszönhetően jó alternatívát nyújt a hagyományos műanyagok kiváltására.

Kommunális hulladék

A PLA ipari komposztálás során 12 héten belül lebomlik, mivel itt adottak a baktériumokra, nedvességre és hőmérsékletre vonatkozó optimális feltételek. Ha az ipari komposztálás nem megoldott, a PLA anyagokat az általános hulladékokhoz kell kidobni, és nem a szelektív (pl. papír, műanyag) hulladékokhoz. Ebben az esetben vagy szemétégetőbe, vagy hulladéklerakó telepre kerül. Az égetés során több energiát termel, mint a papír, fa vagy ételmaradék, és nem keletkeznek illékony gázok, illetve kis mennyiségű égéstermék marad. A hulladéklerakóban való elhelyezéskor nem bocsát ki metánt.